Print Room - Γρ. Λαμπράκη 246 - 555 34 Πυλαία - Θεσ/νίκη

Καλάθι

Επειδή πολλές φορές αναφέρουμε το «γραμμικό/vector» σχέδιο τόσο στην ιστοσελίδα μας, όσο και στα τηλεφωνήματα που μας κάνετε, ήρθε η ώρα να … εξηγηθούμε! 😛

Vector (γραμμικά) αρχεία, είναι αυτά στα οποία η εικόνα σχηματίζεται από άθροισμα γεωμετρικών σχημάτων (ευθείες, κύκλοι, τόξα, καμπύλες και πάχη αυτών). Τέτοια αρχεία είναι αυτά που παράγονται από software μακέτας όπως π.χ. είναι το Corel Draw και οι επεκτάσεις τους μπορεί να είναι π.χ. CDR, AI, EPS, DWG κλπ. Γραμμικό σχέδιο μπορεί επίσης να βρίσκεται και μέσα σε ένα PDF αρχείο, αρκεί ο γραφίστας να έχει μετατρέψει τα πάντα σε curves ή outlines. Πλεονέκτημα των συγκεκριμένων αρχείων είναι πως όσο και αν μεγεθυνθούν, δεν χάνουν την ποιότητά τους και οι γραμμές τους είναι στιβαρές.

Δεξιά το γραμμικό (vector), αριστερά το φωτογραφικό (raster) και η ευδιάκριτη διαφορά τους
Δεξιά το γραμμικό (vector), αριστερά το φωτογραφικό (raster) και η ευδιάκριτη διαφορά τους

Raster (φωτογραφικά) αρχεία, είναι αυτά στα οποία η εικόνα σχηματίζεται από άθροισμα κουκίδων. Όλες οι φωτογραφίες που βλέπετε, είναι raster αρχεία και μπορούν να παραχθούν από τη φωτογραφική σας μηχανή, το κινητό σας κλπ., και software όπως το Photoshop, ενώ οι επεκτάσεις τους μπορεί να είναι JPG, PNG, TIFF κλπ. Πλεονέκτημα των συγκεκριμένων αρχείων είναι πως μπορούν να ζωγραφιστούν, να ρετουσαριστούν, να έχουν “ντεγραντέ”, και πάρα πολλά χρώματα.

Η διαχείριση των δύο αυτών ειδών είναι εντελώς διαφορετική. Για τις εφαρμογές που μας ζητάτε, μερικές φορές είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ η χρήση των γραμμικών αρχείων. Για παράδειγμα:

  • για τις σφραγίδες με λογότυπο, ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε το γραμμικό σχέδιο, διαφορετικά δε μπορεί να γίνει η χάραξη από το μηχάνημα του laser (Αν θέλετε να παραγγείλετε τη δική σας σφραγίδα με λογότυπο μπορείτε να το κάνετε εύκολα και γρήγορα από την ειδική φόρμα).
  • για τα κοπτικά γράμματα/σχήματα σε αυτοκόλλητο βινυλίου, ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε το γραμμικό σχέδιο, διαφορετικά δε μπορεί να γίνει η κοπή από το μηχάνημα κοπής (cutter).

Συνεπώς, όποτε μας στέλνετε φωτογραφικό αρχείο για εφαρμογή η οποία ΑΠΑΙΤΕΙ γραμμικό, τότε θα πρέπει να το μετατρέψουμε εμείς σε γραμμικό, πράγμα το οποίο μπορεί να είναι χρονοβόρο (με επιπλέον χρέωση σίγουρα).

Έτσι λοιπόν με μια ανακεφαλαίωση χρειάζεστε:

  • Raster (φωτογραφικό) αρχείο για: έγχρωμη φωτοτυπία, έγχρωμη εκτύπωση σε αυτοκόλλητο, πίνακα καμβά, εκτύπωση σε κούπες κλπ.
  • Vector (γραμμικό) αρχείο για: σφραγίδα με λογότυπο, αυτοκόλλητα γράμματα βιτρίνας, PVC κάρτες κλπ.
  • Συνδυασμό raster και vector αρχείο για: επαγγελματικές κάρτες, επιστολόχαρτα κλπ.

Τώρα μπορείτε κι εσείς να παραγγείλετε τη δική σας σφραγίδα με λογότυπο από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε!